Számítógép hűtése szakszerűen

Sokszor előforduló problémáról írok most. Ez pedig a számítógép helytelen hűtése, amit napi szinten tapasztalunk a szervizben és a helyszíneken is.


Sajnos mikor egy gépnek nincs megfelelő hűtése akkor meglepő, de sokszor súlyos hibák léphetnek fel. Leggyakoribb jelenség a számítógép elkoszolódása amit már egy előző cikkünkben írtunk.


A másik, amikor egy számítógépben kevés, helytelenül beszerelt vagy rossz minőségű hűtés van.
Általában a tudatlanság vagy az költségek csökkentése a cél, amivel sokszor az a baj, hogy többe fog kerülni hosszú távon mintha egyszer megcsinálná valaki rendesen.


A komolyabb igénybevétel miatt nagyon melegszik a számítógép. Gondolok itt főleg a játékokra és egyéb más nagyobb erőforrást igénylő alkalmazásokra.

Legtöbb esetben a számítógép házakban van hűtés. Egy az előlapi panelen és egy hátul. A jobb minőségű esetleg márkásabbakon már felül is van, legtöbbször csak hely. A „gamer” házakon legtöbb esetben elől van 3db 12cm-es ventilátor, valamint felül is van 3db 12 cm-es ventilátornak hely.

Mindegyiknél a legfontosabb a levegő áramlása. Amit a lenti kép illusztrál a legjobban.


Előről és alulról a hűvös levegő áramlik be, hátulra és felfelé pedig a meleg levegő. Éppen ezért nem optimális amikor a processzor hűtőradiátorát a számítógépház tetejére szerelik (vízhűtés esetén), ugyanis a meleg felfele száll amúgy is. Így nem érjük el a kívánt processzor hőmérsékletet. Sajnos a mai napig ezt a szervizek sem tudják mind.

Voltcave-PC-airflow-guide (1)

Sokszor érdemes márkákat nézni mert az is meghatározhatja az alkatrész minőségét.

pc-cases-cooling-versus

A processzor hűtés teljes mértékben változó és sokszor akár megfelelő lehet a gyári is, de ha nagyobb igénybevételnek van kitéve akkor nem a legjobb. Ajánlott lecserélni egy hatékonyabb hűtésre.


Ismét a „gamer” PC-ket tudom felhozni példaként, mint nagy igénybevétel. Erősen javasolt ebbe a vízhűtés, ami sokkal hatékonyabb hőháztartást biztosít a processzor számára.


Manapság már nem csak építeni lehet vízhűtést, hanem készen vásárolt zárt rendszerű is kapható nagyon jó minőségben és jó hatásfokkal. Sokszor nem kerül többe, mint egy jobb minőségű hűtőbordás hűtő.

A lényeg, hogy a számítógép tisztításán felül, ami elengedhetetlen, fontos a jó hűtés kiválasztása és annak szakszerű beszerelése is.

Ha tetsztett a cikkünk, kérlek osszátok meg!

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Print
A legjobb

Legnépszerűbb bejegyzéseink

Operációs Rendszerek Frissítése – A Számítógép Teljesítményének Titka

Ma egy olyan témáról szeretnék beszélni, ami sokak számára talán kihagyhatatlannak tűnik, de sokan mégsem foglalkoznak vele eléggé: operációs rendszered frissítésével kapcsolatban. Tudom, hogy elsőre unalmasnak hangzik, de hidd el, ez az egyszerű lépés lehet az, ami drasztikusan növeli a számítógéped teljesítményét és biztonságát. Maradj velünk, és mutatjuk, miért is

A számítógép felújítás előnyei és folyamata

Szeretnéd tudni, hogyan hozhatod ki a legtöbbet a jelenlegi számítógépedből, anélkül hogy egy vagyonba kerülne egy vadonatúj gép? Akkor jó helyen vagy, mert a számítógép felújítás lehet az, amit keresel. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a számítógép felújításának előnyeit és a folyamat lépéseit úgy, hogy mindenki számára érthető legyen. Miért Fontos

Helyi vagy házhoz járó szerviz? A kényelmes és hatékony megoldás a problémáidra

Az életünk egy részévé váltak a számítógépek és laptopok. Ezek a modern eszközök rengeteg előnnyel járnak, de néha sajnos problémákkal is szembetaláljuk magunkat. De ne aggódj, itt vagyunk, hogy segítsünk! 🏡 A helyi számítógép szervizek hatalmasak, és sokukban szakértő szakemberek dolgoznak, de miért ne választanád a még kényelmesebb megoldást? A