Miért érdemes váltani Windows-ról Mac-re?

Megtört a jég... Mi is váltottunk!

Átállás Windows alapú PC-ről Mac-re egyáltalán nem olyan bonyolult, mint elsőre gondolnád. Valójában a két platform közötti különbségek sokkal kisebbek, mint amennyit elsőre feltételeznél. Engedd meg, hogy bemutassam, miért lenne érdemes áttérni!

Amikor először bekapcsolod az új Mac-edet, azonnal elkezdheted konfigurálni a fiókodat és beállíthatod az Apple ID-d. Miután ezekkel megvagy, egy olyan felületre lépsz, amely egyszerre ismerős és mégis kissé újdonság.

A macOS Dock-ja fogad a képernyő alján. Ez tulajdonképpen a Windows tálca megfelelője a Macen. Az egyik legkényelmesebb módja az alkalmazások elérésének és indításának. A Dock két részből áll: bal oldalon az alkalmazások, jobb oldalon pedig a mappák, a Kuka és az összes minimalizált ablak található.

Ha egy alkalmazást a Dock-ra szeretnél rögzíteni, egyszerűen kattints rá jobb gombbal, majd válaszd ki a “Dockban tartás” lehetőséget. Ha pedig törölni szeretnéd valamelyik elemet, egyszerűen húzd ki onnan, amíg megjelenik az “Eltávolítás” lehetőség, majd engedd el. A Dock megjelenését is testre szabhatod, például hogy az alján vagy valamelyik oldalán jelenjen meg, illetve beállíthatod, hogy automatikusan elrejtődjön. Ehhez csak menj a Rendszerbeállítások > Dock menüpontba, és állítsd be a preferenciáidat.

A menüsor jobb oldalán található az Apple menüje, ami hasonló a Windows Start menühöz. Itt gyorsan elérheted például a Wi-Fi hálózatokat vagy ellenőrizheted az akkumulátor töltöttségét. Több alkalmazásnak is van saját kis ikonja a menüsoron, hogy könnyen hozzáférhess a funkciókhoz. A macOS-ben számos olyan alkalmazás található, amelyek ebben a menüben laknak.

Bár a Dock a legegyszerűbb módja az alkalmazások elérésének, nem mindig a legmegfelelőbb. Ha például lenyomod a Command (⌘) + Szóköz billentyűket, azonnal megnyílik a Spotlight kereső, amely remek eszköz az alkalmazások gyors elindításához. Csak írd be az alkalmazás nevét, majd nyomd meg az Enter billentyűt.

A Mac Rendszerbeállítások menüje a Windows Vezérlőpultjával azonosítható. Itt tudsz új felhasználókat hozzáadni, változtatni a biztonsági beállításokat vagy testre szabni az asztalt. Egyes alkalmazások harmadik féltől származó opciós paneljeit is itt telepítik. Érdemes átböngészni ezeket a beállításokat, hogy jobban megismerd a rendszered lehetőségeit.

A menüsor jobb felső sarkában egy ikon található, amely segítségével hozzáférhetsz az Értesítési központnak vagy a Ma képernyőnek. A macOS rendelkezik egy erős értesítési rendszerrel, ahol mindent megtalálsz. Ezen a képernyőn feljebb görgetve bekapcsolhatod például a Ne zavarjanak módot vagy az éjszakai mód funkciónt.

A Siri, az Apple személyi asszisztense, szintén rendelkezésedre áll, hogy segítsen fájlokat vagy információkat találni az interneten. Egyszerűen tartsd lenyomva a Command (⌘) + Szóköz billentyűket, vagy kattints a Siri ikonra a menüsoron. A Siri beállításait és más hasonló funkciókat a Rendszerbeállítások > Siri menüpontban módosíthatod.

Összegzésben érdemes elmondani, hogy mindenkinek fontos átgondolni a választást mert mind a kettőnek van előnye és hátránya is:

Windows 

Előnyei:

 1. Nagyobb választék: A Windows rendszerrel működő számítógépek széles körű választékban elérhetők különböző árakon és teljesítményszinteken.
 2. Játékok és alkalmazások: A Windows platform számos játékhoz és alkalmazáshoz kínál támogatást, köztük olyan szoftverekhez is, amelyek specifikusan csak erre a platformra fejlesztettek.
 3. Kompatibilitás: A Windows operációs rendszerrel kompatibilis széles körű hardver és szoftver létezik, ami lehetővé teszi az együttműködést más eszközökkel és programokkal.

Hátrányai:

 1. Stabilitás: Néha a Windows rendszer instabil lehet, és hajlamos lehet a rendszer összeomlására vagy lassulásra hosszabb használat során. Az alkatrészek gyors fejlődése miatt drasztikusan csökken az élettartama, használattól függően.
 2. Biztonsági kérdések: A Windows gyakran célpontja a különböző vírusoknak és rosszindulatú szoftvereknek, ami biztonsági fenyegetést jelenthet a felhasználók számára.
 3. Frissítések kezelése: A Windows gyakran automatikusan frissül, ami időnként zavaró lehet, különösen ha a felhasználók nem szeretnék az új verziókat azonnal telepíteni.

MacOS 

Előnyei:

 1. Stabilitás: A macOS rendszer általában stabilabb és kevésbé hajlamos az összeomlásra vagy a lassulásra hosszú távon. Fontos része, hogy kiváló akkumulátor idővel és időtáló saját fejlesztésű alkatrészeinek köszönhetően sokkal tovább bírja mint a legtöbb Windows-os társa.
 2. Felhasználói élmény: A Mac felhasználói felülete intuitív és könnyen kezelhető, ami kényelmesebbé teszi az új felhasználók számára.
 3. Biztonság: A macOS általában kevésbé sérülékeny a vírusokkal és rosszindulatú szoftverekkel szemben, ami jobb biztonságot nyújthat a felhasználóknak.

Hátrányai:

 1. Magas ár: A Macintosh számítógépek általában magasabb áron vásárolhatók meg, mint a Windows alapú PC-k, ami a költségesebb opciókat jelenti az átlagos felhasználók számára.
 2. Alkalmazások választéka: Bár a macOS támogatja a számos alkalmazást, kevésbé széles a választék, mint a Windows platformon.
 3. Hardver korlátok: A Mac gépekhez gyakran nehezebb vagy lehetetlen utólagosan hardvert cserélni vagy frissíteni, ami korlátozza a felhasználók rugalmasságát a gépek testreszabásában. 

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Vélemény, hozzászólás?

Közösségi média

Segítségre van szüksége?

Foglaljon időpontot ONLINE!

Válasszon a szabad időpontok közül és adja meg a szükséges adatokat.

A lefoglalt időpontban érkezik kollégánk!

Ne mardj le semmiről

Hírek, akciók és érdekességek

Nem küldünk érdektelen dolgokat, csak ami fontos lehet minden felhasználónak