Vishing – Hogyan védd meg magad a telefonos csalásoktól és számítógépes átverésektől

Az elmúlt hetekben egy veszélyes és aggasztó jelenség vált általánossá – a telefonos csalók, akik banki adatokat próbálnak ellopni tőlünk. Sokan talán még nem hallottak erről a módszerről, amit „vishingnek” neveznek. Azonban a tudatlanságunk az ilyen csalások célkeresztjévé tehet minket. Az alábbi cikkben megvizsgáljuk, mi is pontosan a vishing, milyen károkat okozott már, és hogyan védekezhetünk ellene.

Milyen károkat okozhatnak?

A vishing hívások áldozatai sajnos jelentős károkat szenvedhetnek el. Az idősek különösen veszélyeztetettek, mivel sokan közülük nem értik a számítógépek és az internet működését. A csalók általában pénzt vagy értékeket próbálnak kiszedni a sértettekből. Néhány közös kárforrás a következő:

 • Pénzügyi veszteség: A csalók arra próbálják rávenni az embereket, hogy megosszák bankszámla adataikat vagy kártyainformációikat. Ezt követően hamis tranzakciókat hajtanak végre az áldozatok nevében.

 • Adatlopás: A vishing hívások során a csalók gyakran információkat próbálnak kiszedni az áldozatoktól, például születési dátumot, személyes azonosítókat és egyéb bizalmas adatokat.

 • Számítógépes átverések: Az átverők időnként olyan szoftverek telepítésére ösztönzik az embereket, amelyek segítségével távolról hozzáférhetnek a számítógéphez. Ezek a programok potenciálisan érzékeny információkhoz, például jelszavakhoz és banki adatokhoz is hozzáférést biztosíthatnak.

Átverések és módszereik:

Most tekintsünk rá néhány közös vishing módszerre:

 • Banki hívásnak látszó hívások: A csalók úgy tesznek, mintha a bank munkatársai lennének, és arra kérnek, hogy erősítse meg az azonosító adatait vagy a bankszámla részleteit.

 • Kéretlen ajánlatok: Az átverők telefonon keresztül ismertetnek olyan ajánlatokat, amelyek túlságosan jók ahhoz, hogy igazak legyenek, például ingyenes nyaralásokat vagy hatalmas nyereményeket.

 • Szoftvertelepítés: Néha a csalók arra kényszerítik az embereket, hogy olyan szoftvereket telepítsenek, amelyekről azt állítják, hogy a számítógép javításához szükségesek.

Mit tehetünk a kivédéséért?

Most pedig néhány hatékony módszert mutatunk be, hogy megvédhessük magunkat a vishing ellen:

 • Legyünk gyanúsak: Ha egy ismeretlen hív bennünket és pénzügyi vagy személyes adatokat kér, mindig legyünk körültekintőek. Kérjük el a nevüket, a cégüket és az elérhetőségeiket, majd ellenőrizzük azokat hivatalos forrásokban.

 • Soha ne osszuk meg érzékeny adatokat telefonon: Soha ne adjuk meg személyes vagy banki adatokat telefonon keresztül, hacsak nincs 100%-osan megbizonyosodva arról, hogy a hívás valóságos és hivatalos.

 • Ne telepítsünk ismeretlen szoftvereket: Soha ne hagyjuk, hogy idegenek szoftvereket telepítsenek a számítógépünkre telefonon keresztül vagy más módon. Mindig győződjünk meg a szoftver eredetiségéről.

 • Tájékozódjunk: A tudás hatalom. Mindannyian tanulhatunk az interneten vagy a helyi rendőrségen keresztül a vishing elleni védekezésről.

Összegzés: A vishing veszélyes és aggasztó, de nem kell, hogy áldozatává váljunk. Legyünk óvatosak, kérdőjelezzünk meg minden ismeretlent, és ismerjük meg azokat a módszereket, amelyekkel megvédhetjük magunkat az ilyen csalásoktól. Az idősebb embereknek különösen fontos tudniuk, hogyan védekezhetnek az ilyen veszélyektől, mivel gyakran célpontjai a csalóknak. Legyünk mindannyian részesei az oktatásnak és a védelemnek a közösségünkben!

Már sikerült a csalás? Még mindig vannak megoldások.

A vishing és más csalási módszerek nem mindig kerülhetők el, és sajnos előfordulhat, hogy már áldozatai lettünk. Azonban még ilyenkor sem vagyunk teljesen kiszolgáltatva, és számos lépést tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk a károkat és visszaszerezzük az irányítást. Íme néhány lehetőség:

1. Azonnali intézkedések:

 • Bankszámla és kártyák lezárása: Ha bármilyen banki adatot vagy bankkártyát megosztottunk a csalókkal, azonnal értesítsük a bankot, és kérjük, hogy zárják le a bankszámlát vagy kártyát. Az ilyen intézkedések lehetővé teszik, hogy megelőzzük a pénzügyi veszteségeket.

 • Jelszavak és fiókok változtatása: Amennyiben számítógépre vagy online fiókra szükséges jelszavakat adtunk meg, azonnal változtassuk meg ezeket a jelszavakat. Győződjünk meg róla, hogy az új jelszavak erősek és nehezen kitalálhatók legyenek.

 • Számítógépellenőrzés: Ha a csalók szoftvert telepítettek a számítógépünkre, érdemes egy megbízható vírusirtót használni a gép átvizsgálásához. A vírusirtóprogramok képesek azonosítani és eltávolítani a kártékony szoftvereket. Ha ez nem segít, akkor célszű a számítógép teljes operációs rendszerét újra telepíteni, hogy a későbbi, esetlegesen elrejtett vírusokat ne futtassuk újra.

2. Jogi intézkedések:

 • Rendőrségi bejelentés: Ha súlyos csalás vagy adatlopás történt, érdemes a rendőrségnél bejelentést tenni. Az eset feljegyzése és nyomozása fontos lépés lehet a csalók azonosítása és felelősségre vonása érdekében.

 • Adatvédelmi hatóság értesítése: Továbbá érdemes értesíteni az adatvédelmi hatóságot is, különösen, ha érzékeny személyes adatok kerültek illetéktelen kezekbe.

3. Tanulás és Felkészülés a Jövőre:

 • Csalások és védekezés tanulása: A csalások és átverések megértése és a védekezés megtanulása kulcsfontosságú. További információk és oktatás segíthetnek felkészülni az ilyen helyzetekre a jövőben.

 • Csalásokra való éberség növelése: Minden eset tanulsága lehet. Az átverésekkel kapcsolatos tapasztalatok felhasználhatók a jövőbeni csalások elkerüléséhez és az azonosításhoz.

 • Tudatosság öregedéshez: Ha az áldozat idősebb személy, fontos biztosítani, hogy tudatában legyen a legújabb csalásoknak és védekezési stratégiáknak.

Minden eset egyedi, és az intézkedések attól függnek, hogy milyen mértékben és milyen típusú csalás történt. Azonban a gyors és hatékony cselekvés segíthet minimalizálni a károkat és megelőzni további veszteségeket. Legyen mindig óvatos, és ha szükséges, kérjen segítséget jogi vagy pénzügyi tanácsadótól a helyzet kezeléséhez.

Összegzés: A vishing veszélyes és aggasztó, de nem kell, hogy áldozatává váljunk. Legyünk óvatosak, kérdőjelezzünk meg minden ismeretlent, és ismerjük meg azokat a módszereket, amelyekkel megvédhetjük magunkat az ilyen csalásoktól. Az idősebb embereknek különösen fontos tudniuk, hogyan védekezhetnek az ilyen veszélyektől, mivel gyakran célpontjai a csalóknak. Legyünk mindannyian részesei az oktatásnak és a védelemnek a közösségünkben

Megosztás:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Vélemény, hozzászólás?

Közösségi média

Segítségre van szüksége?

Foglaljon időpontot ONLINE!

Válasszon a szabad időpontok közül és adja meg a szükséges adatokat.

A lefoglalt időpontban érkezik kollégánk!

Ne mardj le semmiről

Hírek, akciók és érdekességek

Nem küldünk érdektelen dolgokat, csak ami fontos lehet minden felhasználónak