SSD bővítés

Számítógép és Laptop gyorsítás

  • Post author:
  • Post category:Blog
  • Post comments:0 Comments

Mindenkivel előfordul, hogy számítógépe és laptopja elkezd a használat során lassabb és lassabb lenni. Ezt sok dolog okozhatja. Gondolok itt a tömérdek mennyiségű telepített programokra, a gyorsítótárakra, filmekre, képekre, dokumentumokra. De, ami a leginkább befolyásolja az a háttértár elhasználódása.

Háttértárból leginkább kétfélét használnak átlagosan, a HDD (Hard Disk Drive) vagy SSD (Solid Stat Drive). A kétféle eszköz között rengeteg különbség van, amit lehet mélyen tudományosan is elmagyarázni vagy érthető módon, amit akár az átlag felhasználó is megérthet, annak ellenére, hogy nem jártas a számítástechnikában.

HDD

A merevlemez (az egykori angol elnevezés alapján winchester) az adatokat mágnesezhető réteggel bevont lemezeken tárolja, melyet a forgó lemez fölött mozgó író/olvasó fej ír vagy olvas. A lemezek állandóan forognak, forgási sebességüket rpm-ben adják meg (Revolutions Per Minute, azaz percenkénti fordulatszám, „fordulat per perc”). Ez általában 5400–7200, de léteznek 10 000–15 000 rpm-es modellek is. A fej körülbelül 1 (Hitachi, régebben IBM meghajtókban 0,19) nanométeres légpárnán repül a lemez felett, ezért egy apró porszem is tönkre teheti azt. Összeszerelésük ezért speciális körülmények között, pormentes üzemcsarnokban, úgynevezett tisztatérben történik.

SSD

DRAM SSD

Tápellátást igénylő (annak megszűnése esetén törlődő) memóriaelemeket tartalmazó tömbökből épül fel, mint például a számítógépek központi memóriája. Ez rendkívül gyors írást, olvasást és keresést biztosít. Nagy adatbázisok és grafikus alkalmazások sebességének növelésére használják. Ezek a meghajtók akkumulátorral rendelkeznek az adatvesztés megakadályozására, a drágább modelleket mentőlemezzel is ellátják, az áramkimaradás esetén fellépő adatvesztés kivédésére. Előnyük a gyorsaság és az egyszerű felépítés. Hátrányuk a magas ár – 80-800 USD/gigabájt –, valamint a nagy energiafelvétel, magas fogyasztás és ennek következtében a melegedés. Felhasználásuk ipari és katonai téren jelentős.

Flash SSD

A nem felejtő memórián alapuló SSD-k (NAND SSD) a 2000-es évek második felében terjedtek el, az alacsonyabb ár miatt – 3-10 USD/gigabájt – egyre nagyobb szerepet kaptak. A flash memória leglényegesebb tulajdonsága, hogy áramfelhasználás nélkül is megőrzi az adatokat. Sebessége elmarad a DRAM mögött. A memóriacellák csak korlátozott számú írás-olvasást képesek elviselni, így ez a paraméter határozza meg az eszköz élettartamát. A flash memóriás tárolók szervezése bonyolultabb a DRAM-énál, a különböző gyártók különféle fizikai felépítéssel, kontroller- és hibajavító algoritmusokkal igyekeznek elkerülni a flash memóriacellák „halálából” adódó adatvesztést, valamint a cellák egyenletes terhelését biztosítani.

Előnyök

HDD

-olcsóbb

-nagyobb tároló kapacitásúak

-szinte végtelen írási/olvasási ideje van

SSD

-felgyorsítja a legtöbb nem SSD-vel rendelkező számítógépet, laptopot

-kisebb

-nagyon gyors írási/olvasási sebessége van

-kevésbé sérülékeny a külső behatásoktól

-nincs benne mozgó alkatrész

Hátrányok

HDD

-lassabb írás/olvasási sebesség

-sérülékeny

-könnyebben mennek tönkre

SSD

-drágább árkategóriát képvisel

-kisebb adattárolási lehetősége van

-véges írási/olvasási szavatossággal rendelkezik

Összegzés

Manapság a merevlemezeket (HDD) leginkább adattárolásra használják nagy kapacitásuk és áruk miatt. Ez lehet külső vagy belső használat akár, de az biztos, hogy sokáig fogják még használni. Bár az újabb operációs rendszerek és egyéb programok használatára egyre kevésbé alkalmasak mégsem szabad búcsút inteni nekik.

Az SSD-k folyamatosan fejlődnek mind sebességben, mind tárolókapacitásukban. Operációs rendszerek és programok futtatására kiváló és segíti a sebesség növekedését. A gépek elsődleges gyorsító eszköze, ami 100%-ban garantálja a sebesség növekedését a régebbi számítógépeken is.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?