Hogyan turbózhatom fel a régi laptopomat?

Ma már többszáz olyan laptopmodell közül választhatunk Magyarországon is, melyek teljesítménye akár a legújabb játékok futtatására is alkalmassá teszi őket. Azonban nem feltétlenül kell egyből beruházni egy új eszközbe, ha a meglévő teljesítménye gyengélkedik. A Kingston szakértői összegyűjtöttek néhány tippet, hogyan lehelhetünk költséghatékonyan új életet régi laptopunkba.

Ha nagy teljesítményigényű játékokat vagy sok memóriát használó programokat futtatunk egy régebbi laptopon, gyakran előfordulhat, hogy a gép gyengén teljesít, ami tönkreteszi a játékélményt. A feldolgozási teljesítmény nagy részét a laptop külső grafikus kártyája biztosítja, de a RAM memória mérete és típusa is jelentősen hozzájárul az általános teljesítmény növeléséhez. Így a RAM egyszerű bővítésével, valamint a merevlemez nagyobb kapacitású SSD-re való cseréjével is számos teljesítményproblémát orvosolhatunk, ahelyett, hogy drága külső grafikus kártyára költenék.

Ha a laptop nehezen tölti be a programokat és/vagy nem reagál a kritikus feladatok végzése során, jó eséllyel itt az ideje a bővítésnek. A számítógép közvetlen hozzáférésű memóriája (RAM) tárolja azokat az adatokat, amelyeknek azonnal rendelkezésre kell állniuk a különböző programok futtatásához. A RAM lehetővé teszi a nagy adatforgalmat generáló alkalmazások gördülékeny futtatását, és javítja a laptop multitasking-képességeit. Több program egyidejű futtatása viszont gyakran teljesítményproblémákhoz vezet, mivel minden alkalmazás eltérő mennyiségű memóriát igényel. Ha egyszerre játszani, netezni, streamelni és csevegni is szeretnénk online, akkor elegendő RAM memóriát kell biztosítanunk az összes feladat elvégzéséhez.

Új RAM memóriát vásárlása előtt – hangsúlyozzák a Kingston szakértői – feltétlenül ellenőrizzük, hogy notebookunk támogatja-e a memóriabővítést. A Windows Feladatkezelő megnyitásával ellenőrizhetjük, hogy mennyi memóriát használ jelenleg az eszközünk. Ehhez egyszerűen kattintsunk a jobb egérgombbal a tálcára, és válasszuk a Feladatkezelőt (Ctrl+Shift+Esc). Az aktuális memóriafelhasználás megtekintéséhez kattintsunk a Teljesítmény fülre, ahol azt is megnézhetjük, hány fizikai bővítőhely áll rendelkezésünkre. Így vásárlás előtt meggyőződhetünk róla, hogy gépünk rendelkezik-e a szükséges számú bővítőhellyel.

Egy régebbi készülék tuningolásának másik lehetséges módja a tárhelybővítés. A merevlemez nélküli meghajtók (SSD-k) a játékfuttatás szinte minden területén felülmúlják régebbi mechanikus társaikat, a merevlemez-meghajtókat (HDD-k). Az SSD-k jóval gyorsabbak és energiahatékonyabbak, mint a HDD-k, melynek köszönhetően a rendszer sokkal gyorsabban képes betölteni a fájlokat és a programokat, csökkentve ezzel a játékok és a rendszer indítási idejét.

Ma már szinte minden gamer notebook tartalmaz SSD-t. Ezek különböző interfészekkel készülnek, amelyek közül a PCIe NVMe M.2 a leggyorsabb. A laptopok nagy része támogatja a tárhelybővítést vagy további SSD telepítését is, ami egy praktikus megoldás ahhoz, hogy bármikor javíthassunk a rendszer teljesítményén.

Forrás

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Print
A legjobb

Legnépszerűbb bejegyzéseink

A számítógép felújítás előnyei és folyamata

Szeretnéd tudni, hogyan hozhatod ki a legtöbbet a jelenlegi számítógépedből, anélkül hogy egy vagyonba kerülne egy vadonatúj gép? Akkor jó helyen vagy, mert a számítógép felújítás lehet az, amit keresel. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a számítógép felújításának előnyeit és a folyamat lépéseit úgy, hogy mindenki számára érthető legyen. Miért Fontos

Helyi vagy házhoz járó szerviz? A kényelmes és hatékony megoldás a problémáidra

Az életünk egy részévé váltak a számítógépek és laptopok. Ezek a modern eszközök rengeteg előnnyel járnak, de néha sajnos problémákkal is szembetaláljuk magunkat. De ne aggódj, itt vagyunk, hogy segítsünk! 🏡 A helyi számítógép szervizek hatalmasak, és sokukban szakértő szakemberek dolgoznak, de miért ne választanád a még kényelmesebb megoldást? A

Internetbiztonság: A Digitális Világban Való Biztonságos Utazás Kezdete

Amikor az online térbe lépsz, olyan világba kerülsz, ahol a lehetőségek szinte végtelenek, de sajnos a veszélyek is leselkedhetnek minden sarkon. Ezért kiemelten fontos megértened az internetbiztonság alapjait. Ebben a cikkben elkalauzolunk téged a biztonságosabb online élet irányába, és megmutatjuk, hogyan védheted meg magad az online veszélyektől. Napjainkban az internet